Dierenweide Hooglanderveen

In de dierenweide in het Boer Antoon park wonen al jaren kippen, geiten, duiven en konijnen. Met het plotseling overlijden van beheerder en dierenverzorger Antoon Schoonderbeek in juni van dit jaar moest naarstig gezocht worden naar een goede vervanger. Door het wegvallen van Antoon heeft zijn familie zijn dieren elders moeten onderbrengen.

De aanblik van een leeg dierenverblijf was wel even schrikken. De dierenweide is een van de fijne plekjes in ons dorp waar mensen samen komen en elkaar kunnen ontmoeten. Buurtbewoners hebben hierop het initiatief genomen om in overleg met woonzorg te kijken wat nodig is om hier weer invulling aan te geven. Gelukkig kwam vrij vlot de mededeling dat een bewoner van het woonzorgcentrum deze taak op zich wilt nemen in de persoon van Marten Hazeleger.

Na de zomervakantie is er een gesprek geweest over het voortzetten van de dierenweide met de heer Oort van Woonzorg Nederland (rechts op de foto), vertegenwoordigers van de bewoners van het woonzorgcentrum St Jozef en de buurtbewoners en natuurlijk met Marten (vrienden zeggen Martin) en Petra Hazeleger. Er is gesproken over de invulling van de dagelijkse verzorging, het aantal en soort dieren, de bezoekers en onderhoud van het park in het algemeen en de dierenweide in het bijzonder.

Inmiddels lopen er weer allerlei dieren rond. De dieren worden dagelijks verzorgd door Marten met hulp van zijn vrouw Petra en hun zoon Joeri. Er is ook flink geklust om het dierenverblijf op te knappen en er zijn plannen om een vijver aan te leggen.

Heel leuk al die dieren, maar er komt best wel veel bij kijken om te zorgen dat de dieren in een veilige, gezonde en comfortabel omgeving kunnen leven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe hou ik mijn dieren gezond, welke ziektes zijn er?
  • Met welke regels krijg ik te maken als ik dieren ga houden?
  • Welk voer moet ik aan mijn dieren geven en wat zeker niet?
  • Aan welke eisen moet een (kippen-­‐)hok voldoen?
  • Hoeveel ruimte hebben de dieren nodig?
  • Wat kost dit allemaal en hoe gaan we dat bekostigen?
  • En vooral welke dieren passen goed bij elkaar?

Gelukkig weet Marten hier alles van af en is zijn familie net gek op dieren. Fijn dat hij dit op zich wilt nemen. Voor ons allen is het belangrijk dat we kunnen zorgen dat Marten ook iemand naast zich krijgt om te zorgen dat voor nu en in de verre toekomst de dierenweide ook in stand gehouden kan worden.

Hulp gevraagd
Vind je het leuk om hierbij te helpen of bij te springen als Marten met vakantie is of door omstandigheden niet de dieren kan verzorgen. Wil je graag meer weten over het verzorgen van de dieren en wil je dit graag leren?

Laat het ons dan weten en neem dan contact op met de Belangenvereniging of Woonzorg Nederland. Na een ‘strenge selectie’ brengen we je dan in contact met Marten om dit verder af te stemmen en in te vullen. Stuur dan een mail naar Frans Oort via F.Oort@woonzorg.nl of Erik Peek, bestuurslid Belangenvereniging Hooglanderveen via bestuur@bvhooglanderveen.nl. 

Goed om te weten
Midden in het karakteristieke dorp Hooglanderveen ligt woonzorgcentrum St Jozef. Het Wooncentrum en het Woonzorgcentrum St. Jozef heeft een grote tuin, een dierenweide en niet te vergeten jeu-­‐de-­‐boulesbanen. De tuin is alleen voor de bewoners. Bezoekers aan de dierenweide en het parkje zijn er te gast. Een aantal bezoekers zijn zich daar niet altijd van bewust. Vaak heel gezellig, maar soms leidt dit ook tot overlast voor de bewoners. Je mag er bijvoorbeeld niet je hond uitlaten of er met een hele groep gaan spelen. Het is privé-­eigendom en geen openbare ruimte. Iets om rekening mee te houden bij uw bezoek aan het parkje en de dierenweide.

Benieuwd naar de nieuwe dieren? Kom een keertje langs!