Bouwmarkten liggen dwars bij komst Bauhaus Amersfoort: ‘Voegt niets nieuws toe’

AMERSFOORT Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de nieuwe Bauhaus-bouwmarkt aan de Hanzeboulevard moet worden vernietigd. Advocaten van de concurrerende bouwmarkten Gamma, Karwei en Praxis eisten dat maandag bij de Raad van State. Met de komst van Bauhaus ontstaat volgens hen een marktoverschot en het gevolg daarvan is dat andere bedrijven omvallen en er leegstand en verloedering ontstaat.

Dit argument is bekend voor de Raad van State. Overal waar een bouwmarkt in Nederland wordt toegelaten, staan concurrenten in de rij om de komst aan te vechten. Het gaat ze natuurlijk om het weghouden van concurrenten. Een bestemmingsplan gaat echter niet over concurrentie, maar over ruimtelijke ordening. Daarom stellen de bezwaarmakers dat de komst van een concurrent wel ruimtelijke effecten heeft. 

Bouwmarkten die de concurrentiestrijd verliezen, kunnen vertrekken of gaan failliet. Dat veroorzaakt leegstand en omdat bouwmarkten publiekstrekkers zijn, kan dat ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld badkamerwinkels die profijt hebben van een nabijgelegen bouwmarkt. Als zo’n cluster van winkels wegvalt is het ruimtelijke effect een verloederd bedrijventerrein.

Het assortiment en de service van Bauhaus is helemaal niet uniek

‘NIET UNIEK’ Volgens provinciale regels moet Bauhaus zelf aantonen dat er behoefte aan zijn bouwmarkt in Amersfoort is. ,,Bauhaus lijkt een eigen uniek marktsegment te claimen”, stelde de advocaat van Karwei en Gamma. ,,Maar dat is onzin. Bauhaus voegt niets nieuws toe.” 

,,Het assortiment en de service van Bauhaus is helemaal niet uniek”, aldus de advocate van Praxis. ,,En de groothandelsfunctie die Bauhaus claimt is een probleem, want het bestemmingsplan maakt alleen een detailhandel mogelijk.”

BEHOEFTEONDERZOEK Beide advocaten kwamen vervolgens met zware kritiek op een marktonderzoek dat in opdracht van Bauhaus op tafel was gelegd. Daaruit zou blijken dat de vestiging van Bauhaus er nog wel bij kan. ,,Het verzorgingsgebied van Bauhaus is verkeerd vastgesteld”, luidde onder meer de kritiek. Het aanbod van de bestaande bouwmarkten is zo verkeerd in beeld gebracht. De behoefte aan de nieuwe bouwmarkt zou dus niet goed zijn aangetoond. Maar de gemeente vindt wel dat er een degelijk marktonderzoek is gedaan. 

LEEGSTAND ,,Volgens de bezwaarmakers dreigt er leegstand. Maar ik zie daar weinig concrete gegevens over”, constateerde een van de rechters van de Raad. ,,We kunnen niet exact aangeven waar de klappen vallen”, was het antwoord van een van de advocaten. ,,Dat komt juist door het gebrekkige marktonderzoek.” Volgens de advocaat moet dat onderzoek eerst worden hersteld. Dan zou een enorm marktoverschot aan het licht kunnen komen.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Bron:  Stad Amersfoort