Kogel door de kerk voor 38 tijdelijke woningen in weiland bij Amersfoort: ‘Kunnen niet kieskeurig zijn’

Er klonk felle kritiek vanuit de buurt en over de locatie, midden in een weiland zonder voorzieningen in de buurt, kun je twijfels hebben. Tóch staat de deur wijdopen voor de komst van 38 tijdelijke woningen voor statushouders en jonge huurders aan de Nijkerkerstraat.

Het is nu nog een leeg veld langs de Nijkerkerstraat, op een steenworp afstand van knooppunt Hoevelaken. In dit landelijke gebied op de grens van Amersfoort en Nijkerk bevinden zich nu alleen een paar huizen, weilanden en bedrijven. Hier moeten 38 tijdelijke woningen verrijzen: voor statushouders en reguliere huurders. De huizen worden opgestapeld in twee bouwlagen en blijven maximaal tien jaar staan. Er komen ook een gemeenschappelijke ruimte, parkeerplekken en wat extra groen.

De tijdelijke woningen zijn bedoeld om mensen snel uit de brand te helpen die extra hard worden getroffen door de woningnood. De afgelopen twee jaar werden er al 1200 flexwoningen opgeleverd in Amersfoort, veelal in bestaande kantoren of tijdelijke units. ,,Er is een groot tekort aan woningen voor statushouders”, noemt wethouder Astrid Janssen (Wonen, GroenLinks) als een van de redenen voor het plan op de Nijkerkerstraat. ,,Hierdoor stokt de doorstroming in asielzoekerscentra en zijn er als gevolg te weinig slaapplekken.”

Kritiek van buurtbewoners: ‘Geen voorzieningen, ongeschikte plek’

Omwonenden van het perceel aan de Nijkerkerstraat voelden zich eind 2022 overvallen toen de gemeente met het plan op de proppen kwam. ,,De ontsluiting is dramatisch, een klein weggetje. Ook zijn er geen voorzieningen in de buurt”, reageerde buurtbewoner Mark van Spriel destijds in de gemeenteraad. ,,De locatie is niet geschikt. Mijn buren kijken straks uit op twee flatboxen, waardoor hun privacy weg is.” Dinsdag waren hij en zijn buurman vooral kritisch op de communicatie vanuit de gemeente.

Ook de Amersfoortse politiek spreekt van ‘een valse start’ in de communicatie vanuit de gemeente. Maar sindsdien heeft de gemeente haar oor goed te luisteren gelegd in de buurt, vinden de politici. Gesprekken met bewoners hebben geleid tot aanpassingen. Zo worden de woninkjes een kwartslag gedraaid, zodat er meer privacy is voor omwonenden. De minimale leeftijd voor reguliere huurders is van 18 naar 23 jaar gebracht. Ook komen er een paar woningen minder én komt er extra groen tussen de flexwoningen en de buren.

Amersfoortse politiek: ‘We kunnen het ons niet permitteren kieskeurig te zijn’

Een aparte wegaansluiting, zoals de omwonenden willen? Dat ziet de politiek niet zitten. Dat is te duur, kost te veel bomen en zou kunnen leiden tot extra onveiligheid. Omwille van de verkeersveiligheid willen D66 en CDA wél de maximale snelheid verlagen naar 60 of mogelijk 50 kilometer per uur. Daar lijkt wel steun voor te zijn. Op de lange termijn wil Amersfoort namelijk op alle wegen de maximale snelheid naar 30 of 50 kilometer brengen.

Ondanks de grote impact op de omgeving van de Nijkerkerstraat, is er vanuit de Amersfoortse politiek toch steun voor de komst van de tijdelijke woningen. ,,We kunnen het ons niet permitteren kieskeurig te zijn”, zo verwoordde Jeroen Bulthuis van GroenLinks het breed gedeelde gevoel in de gemeenteraad. ,,Ook dit jaar moet Amersfoort weer grote aantallen statushouders vestigen.”

BRON:  AD nieuws